רוצים לעשות הסבת מקצוע? כך תיערכו למהלך

פורסם באתר ה"ארץ" ב-7.1.21

חשים מיצוי בעבודה? השכר לא מתגמל? סדרי העדיפויות בחיים השתנו? מחפשים תחום יותר גמיש? המאמנת והיועצת הכלכלית רונית טאוליב מסבירה כיצד נערכים להסבה מקצועית באופן מחושב מבלי לשבור את הכלים. כתבה עשירית בסדרה

בכתבות הקודמות פרשנו את הדרך לחיים רגועים יותר מבחינה כלכלית: ההבנה של כמה כסף אנחנו מוציאים, בניית תקציב מוגדר ומתוכנן, ותכנון תקציב כזה מחודש לחודש. בנוסף נגענו בנושא מהותי ורגיש — כסף וזוגיות, וגם צללנו לנושא ההלוואות והחסכונות, ואפילו למידע שחשוב להשאיר אחרינו.

הכתבה הנוכחית, העשירית בסדרה, תעסוק בנושא שמעורבים בו כל כך הרבה רגשות, שאיפות, ערכים, וכן, גם כסף — שינוי קריירה. מגפת הקורונה, שגרמה לאנשים רבים לחשוב על סדרי העדיפויות שלהם ועל הסבה מקצועית, הציפה את הנושא ביתר שאת.

יותר ממחצית שעות הערות שלנו ביממה אנחנו מבלים בעבודה (וזה מגיע ל–80%, אם ניקח בחשבון את הזמן בו המחשבות על העבודה רצות בראשנו, גם מעבר לשעות המוגדרות). יש את אלה שאוהבים את העבודה שלהם — את העיסוק, המשמעות והאנשים; ויש את אלה שמרגישים חנוקים ממגוון סיבות. 

מהן הסיבות העיקריות שגורמות לנו לחוש מיצוי בעבודה?

1. אנחנו מרגישים שאנחנו לא ממצים את היכולת שלנו ואין לאן להתקדם.

2. התרבות והערכים של מקום העבודה או אופי העיסוק נוגדים את הערכים שלנו.

3. אנחנו מבינים שהעיסוק הנוכחי לא יתאים לנו כשנתבגר.

4. השכר בתחום לא מספיק לרצונות ולצרכים שלנו.

5. אנחנו רוצים גמישות שלא קיימת כיום בתחום שלנו.

6. סדרי העדיפויות בחיים שלנו השתנו עם השנים. 

את התחושות האלו גם אני חוויתי לפני כמה שנים. עד לפני שבע שנים עבדתי בחברה מובילה, ניהלתי מחלקת שיווק עם צוות אנשים שמאוד אהבתי והערכתי, אבל משהו לא היה שלם. הרגשתי שהעבודה מתנגשת עם הערכים שלי, ומתנגשת עם הרצון להיות שם בשביל המשפחה שלי. לא רק להיות נוכחת במובן הפיזי של לאכול שניצל ופתיתים עם הילדים בצהריים (כן, זאת התמונה שדמיינתי), אלא בעיקר להיות פנויה רגשית ולהכיל את הרצונות והצרכים של האנשים שהכי חשובים לי. העבודה גם התנגשה עם הרצון לתרום ולהשפיע לטובה, על חיים של אחרים.

וככה, חייתי עם התחושות תקופה ארוכה. כלפי חוץ הכל היה מושלם — זכיתי להערכה רבה בעבודה, וג'ינגלתי בבית. אבל בפנים היה חוסר שקט שלאט לאט בא לידי ביטוי גם פיזית. זה השלב שבו הבנתי שנדרש שינוי. הגוף מאותת לנו שכדאי שנרד מהרכבת ונעלה על אחרת. הבנתי שאם הבריאות הפיזית והרגשית שלי חשובה, צריך לקבל החלטה. ואצלי, הכל חייב להיות מתוכנן — התחלתי לחפש את הדבר הבא. 

זה לקח זמן. זה לא מגיע בדיוק כשרוצים או מחליטים. בשיחה עם חברה, נפל האסימון שאימון ויעוץ כלכלי למשפחות זה היעוד שלי. נרשמתי ללימודים, במקביל לעבודה. תוך כדי, חיפשתי עבודה שתאפשר לי להקים את העסק שלי, מבלי לפגוע ברווחה הכלכלית של הבית. ומצאתי. והיום, שבע שנים אחרי, אני מאמנת ויועצת כלכלית מוערכת, והכי חשוב שלמה עם הדרך שלי.

אני בטוחה שיש קוראים וקוראות שמזדהים עם הסיפור שלי, אבל רגע לפני שיורדים מהרכבת, ואולי עושים צעד שעוד לא ממש בשלים אליו, ושמגיע בעיקר מהלב, בואו נכניס גם את הראש. בואו נוודא שההחלטות שאנחנו מקבלים, יהיו נכונות וטובות לנו באמת, ולא יהיו פתח לבעיות אחרות. 

איך לשנות קריירה באופן אחראי:

1. מה מציק לכם? בדקו מה הגורם בעבודה הנוכחית שגורם לכם לתחושות הלא נעימות ולרצון בשינוי — האם זה השעות, השכר, האנשים, התפקיד?

2. האם זה משהו שניתן לשינוי? חשבו האם בשיחה עם אנשים במקום העבודה ניתן יהיה למצוא פתרון? אם לא, האם שינוי תפקיד בתוך החברה, או מעבר למקום אחר באותו התפקיד, יכול להיות פתרון שיתאים לכם?

3. מה הדבר הבא? אם מגיעים למסקנה שלא ניתן לשנות את מה שמציק לכם, חשבו מה הדבר הבא שתרצו לעשות והתאזרו בסבלנות. מניסיון, זה לוקח זמן למצוא את הדבר שרוצים לעשות, וגם שיענה על הצרכים של המשפחה.

4. דברו על זה עם חברים. דברו עם חברים שמאמינים בכם, שאתם חשובים להם, שיש להם ראש פתוח ולא מונעים מחששות. לפעמים כשמדברים בכלל ועם האנשים הנכונים בפרט, התשובות מתבהרות.

5. אל תשברו את הכלים. תכננו את הצעדים שלכם — לא סוגרים את הדלת במקום העבודה הנוכחי עד שאין תוכנית ברורה. מקום העבודה הנוכחי מאפשר לכם את השקט הכלכלי להתרכז בדבר הבא. אל תוותרו עליו כל כך מהר.

6. היערכו מראש. היערכות כלכלית מוקדמת היא המפתח להצלחה — הכינו תוכנית כלכלית למהלך השינוי המתוכנן: מה ההכנסה שאתם צריכים בכל חודש? לכמה חודשים? מה יקרה אם זה ייקח יותר מכמה חודשים? האם יש תוכנית גיבוי? זיכרו — אם תהיו ערוכים, לא תצטרכו להתפשר. 

ומילה אחרונה מהלב: אני יודעת שלא מדובר פה בהחלטה פשוטה. מדובר בצעד שיכול להרים אתכם מעלה, אך הוא מלווה בהרבה חששות. לכן, התכנון ומתן המקום לחשיבה מהראש (ולא רק מהלב) הם קריטיים. זה הדבר שיתן לכם את הביטחון לצאת לדרך חדשה. והכי חשוב — האמינו בעצמכם ושתפו אנשים שמאמינים בכם במחשבות שלכם. 

רונית טאוליב היא מאמנת ויועצת כלכלית, בעלת האפליקציה "החיים בפלוס" ומייסדת קבוצת הפייסבוק "החיים בפלוס עם רונית טאוליב"  

להצטרפות לקבוצה לחצו כאן:

תפריט נגישות