משפצים את הבית או עוברים דירה? כך תעשו את זה מבלי להישאר מרוששים

פורסם באתר ה"ארץ" ב-10.08.21

הקיץ הוא התקופה החמה של שיפוצי הדירות והמעברים. אבל איך עושים את הצעדים האלה בלי להישאר עם חור בכיס וחרדות בלב? היועצת הכלכלית רונית טאוליב מסבירה איך לעבור את התהליך בשלום, שלב אחר שלב.
כתבה שמינית בסדרה

בפרקים הקודמים פרשנו את הדרך לחיים רגועים יותר כלכלית: הדרך להבין כמה כסף אנחנו מוציאים, בניית תקציב מוגדר ותכנון תקציב כזה מחודש לחודש. בנוסף נגענו בנושא מהותי ורגיש – כסף וזוגיות וגם צללנו לנושא ההלוואות וידידותיו הדומות והשונות – החסכונות. בכתבה האחרונה הצגנו פתרון לבעיה שתגיע בדיוק עוד שנה: איך נמנעים מגירעון בעקבות הוצאות הקיץ הגדולות?

התקופה הנוכחית בשנה היא כזו שבה משפחות רבות מחליפות מקום מגורים או משפצות את הדירה או הבית שבה הן גרות – תהליך שנלוות אליו הוצאות משמעותיות וצורך מובהק בניהול נכון של התהליך. כל טעות יכולה להיות מלווה בהוצאה מיותרת, בעצבים ובתסכול. זה מה שננסה למנוע באמצעות המידע שאביא בפניכם על היערכות כלכלית לקראת שיפוץ או מעבר דירה.

כדי לפשט את הדברים, אשתף הפעם בדוגמאות וסכומים ממשיים מתוך תהליך השיפוץ בבית המשפחה שלי, שהתחיל במאי האחרון. 

שלב ראשון: החלטה על תקציב

לפני הכל, עלינו להחליט מה הסכום שאנחנו רוצים לייעד לטובת פרויקט שיפור המגורים. כדי לדעת מה הסכום, צריך להבין מהם מקורות המימון שלנו: חיסכון שצברנו, הלוואה, בונוס גדול מהעבודה וכו'.

כך לדוגמה: בפרויקט השיפוץ שעשינו אצלנו, קבענו תקציב של 100 אלף שקלים.
המימון כולו נעשה באמצעות הלוואה בתנאים מצוינים, שאותו העדפנו על שימוש בכספים מקרן ההשתלמות שלנו. על השיקולים בעד ונגד הלוואה תוכלו לקרוא בפרק בנושא ההלוואות. נחזור לנושא התקציב בהמשך. 

שלב שני: מה נכלל בפרויקט?

הכינו לעצמכם רשימה של כל הדברים שאתם רוצים או נדרשים לעשות במהלך הפרויקט. במקרה של מעבר דירה, כללו את ההובלה, הדברה, תשלום לעו"ד, תשלום למתווך, צביעת הדירה, קניית רהיטים ומכשירי חשמל, אם אלה נדרשים. כתבו הכל ונסו לא להחסיר דבר.

לצורך השיפוץ שלנו ערכנו רשימה ארוכה שכללה תשלום לקבלן השיפוצים, רכישת כלים סניטרים, רכישת ריהוט, רכישת פרקט, תשלום למעצבת, רכישת מכשירי חשמל, אביזרים ועוד ועוד. נסו להביא בחשבון כמה שיותר, כדי שלא להיות מופתעים.

שלב שלישי: הערכת עלויות

ליד כל סעיף – כתבו את העלות המשוערת. אם העלות לא ידועה או לא ברורה לכם, ערכו סקר שוק והיעזרו בבעלי מקצוע כדי להעריך את העלות. אל תשכחו להוסיף סעיף בלת"מ, שכן בכל פרוייקט כזה יש חריגה מהתכנון. כדי שלא למצוא עצמכם מופתעים, מומלץ להיערך מראש ולשריין לפחות 15% מהעלות הכוללת לטובת בלת"מ.

כך, אם הפרויקט הוא בעלות כוללת של 100 אלף שקל, יש להוסיף לחישוב 15 אלף שקל נוספים, גם במחיר של ויתור על דברים אחרים. בדרך כלל הבלת"ם לא מכזיב; הוא מגיע וגובה את החוב. 

שלב רביעי: תעדוף

בשלב הזה, אנחנו כבר יודעים להגיד מה אנחנו רוצים וכמה צפויים הרצונות שלנו לעלות. במקביל אנחנו יודעים שבתחילת הדרך, הגדרנו תקציב כולל לפרויקט שלנו. אבל מה עושים אם הסכום הכולל של כל הרצונות שלנו (כולל הבלת"מ), גבוה יותר מהתקציב שלנו?

פתרון ראשון: לתעדף. נשב יחד ונחשוב על מה ניתן לוותר בשלב הזה, כדי להתכנס לתקציב שהגדרנו מראש. ורק שיהיה ברור – על תקציב הבלת"מ, לא מוותרים.

פתרון שני: הגדלת התקציב. אם אתם מחליטים שהכל חשוב, בדקו האם יש דרך להגדיל את התקציב שהגדרתם בתחילת הדרך. חשוב להישאר מחוברים לקרקע ולהבין את משמעות הדבר: האם ההחלטה מצריכה הלוואה? האם זה על חשבון החיסכון של הילדים? רק כשתהיו בטוחים שהנזק לא גדול מהתועלת, החליטו בכמה אתם מגדילים את התקציב.

שלב חמישי: בעלי מקצוע ודרכי התשלום

בדרך כלל ששמתחילים פרויקט של שיפוץ או מעבר דירה, יש לנו סכום כסף מוגדר לטובת העניין, כך שלכאורה ניתן לשלם עבור כל שירות ומוצר בתשלום אחד.

היתרונות בתשלום אחד:
💸 לא סוחבים תשלומים לאורך זמן – פחות התחייבויות קדימה.
💸 תשלום מיידי עשוי להיות מפוצה בהנחה קטנה.

החיסרון בתשלום אחד:
💳 החשש שלא נקבל את המוצר או השירות עבורם שילמנו.
💳 במרבית המקרים אספקת הסחורה או תהליך השיפוץ, נמשך מעבר לחודש.
בינתיים הרבה דברים עשויים לקרות, והכסף כבר לא אצלנו.
💳 עבודה לקויה, אי הספקה של המוצר שהזמנו, כפי שהזמנו, עיכובים וכו'. כשהכסף יושב אצלנו, הכוח להשפיע נשאר בידיים שלנו.

כך לדוגמה, בשיפוץ שלנו, קבלן השיפוצים קיבל את התשלום לפי התקדמות העבודה. כלים סניטרים וריהוט מסוים שזמן האספקה שלהם היה ארוך, חולקו לכמות תשלומים בהתאם לזמן האספקה + חודשיים נוספים.
אז נכון שאולי אפשר לקבל הנחה קטנה, ונכון שזה קצת מסבך את העניינים לנהל את השיפוץ בתשלומים. אבל עדיף כך מאשר החשש שלא אקבל תמורה לתשלום.

כדי לוודא שהכסף שלנו לא בורח, ושהוא מחכה לטובת התשלומים העתידיים, מומלץ לשים אותו בפיקדון יומי בבנק, ובכל חודש למשוך את הסכום שמחויב בחשבון. כך לא תתבלבלו באשר ליתרה שיש לכם לשיפוץ והתקציב החודשי לחיים.

שלב שישי: מעקב אחר התקציב

זוכרים את הרשימה עם סעיפי ההוצאה והעלות? לאותה רשימה יש עתה להוסיף את הביצוע בפועל: כמה הוצאנו עבור כל דבר בסופו של דבר? המטרה: להישאר מחוברים לתקציב ולוודא שאין חריגה. גם אם חרגנו בסעיף מסויים, לדעת להוציא פחות בסעיף אחר – לאזן.

משהו לקחת הביתה

תהליך של שיפוץ או מעבר דירה, הוא חוויה שמכניסה לא מעט מתח לחרדות הכלכליות, לחיים ולזוגיות. מדובר בפרויקט שדורש זמן, סבלנות וירידה לפרטים.
ככזה, הוא מקור לוויכוחים ואי הסכמות בין בני הזוג. תיעדתי כמה מהנושאים האלה באינסטגרם שלי, למי שמעוניין להציץ.
ככל שהדברים יהיו ברורים יותר וידועים יותר, ככל שהחלוקה תהיה מוגדרת מראש כמו גם החלק של כל אחד בתהליך, כך תהיינה פחות סיבות לריב. לימדו לשחרר לבן או בת הזוג דברים שהוא טוב בהם יותר, ולקחת על עצמכם משימות שאתם יודעים שתעשו אותם טוב יותר.

והכי חשוב, זכרו את המטרה הסופית שלשמה יצאתם למסע הזה: חיים נעימים יותר.

רונית טאוליב היא מאמנת ויועצת כלכלית, בעלת האפליקציה "החיים בפלוס" ומייסדת קבוצת הפייסבוק "החיים בפלוס עם רונית טאוליב"  

להצטרפות לקבוצה לחצו כאן:

תפריט נגישות