איך מתכננים את ההוצאות מחודש לחודש ומעלימים את המינוס?

פורסם באתר ה"ארץ" ב-17.3.21

מזל טוב, עקבתם אחרי ההוראות ועכשיו אתם יודעים כמה אתם מוציאים.
אז איך מתכננים את ההוצאות קדימה ומשפרים את המצב?
רונית טאוליב משיבה על הכל.
כתבה שניה בסדרה 

בכתבה הראשונה בסדרה על ניהול תקציב משפחתי, המטרה היתה לקבל תמונת מצב של ההוצאות שלנו אל מול ההכנסות. כלומר, לדעת כמה אנחנו מכניסים, כמה אנחנו מוציאים ועל מה. זה הצעד הראשון והחשוב, בדרך ליצירת איזון בין ההכנסות להוצאות.

לפני שניגש לבניית תכנון, חשוב שנבין את השורה התחתונה בטבלה שמילאתם שבוע שעבר – מי שטרם עשה זאת מוזמן להוריד את הטבלה כאן:

אחרי שמילאנו את הטבלה, אנחנו יודעים את סך ההכנסות וסך ההוצאות הממוצע שלנו בחודשיים האחרונים. חשוב מכל – אנחנו יודעים מהו הפער בין ההכנסות להוצאות.

כך לדוגמה:
💰 אם סך ההכנסה החודשית לפי הטבלה הוא 20 אלף שקל.
💰 סך ההוצאה החודשית הוא 22,500 שקל.
💰 אז הפער בין ההכנסות להוצאות הוא 2,500- שקל.

המשמעות היא שבכל חודש אנחנו מגדילים את המינוס או שאנחנו "אוכלים" מהחיסכון שלנו 2,500 שקל. בהנחה שכך נראה פחות או יותר כל חודש, זה אומר שבשנה המינוס גדל ב-30 אלף שקל. ואז, מתחיל כדור שלג.

למה הכוונה? במצב כזה (במידה שאין חסכונות), נצטרך לקחת הלוואה. הלוואה שבכל חודש נחזיר מאות שקלים עבורה. הסכום הזה יתווסף להוצאות שגם ככה גבוהות מההכנסות. ומה מה יקרה בחודש הבא?

בחודש הבא, הפער בין ההכנסות להוצאות יגדל בסכום ההחזר של ההלוואה.
נניחה שנחזיר כל חודש 600 עבור ההלוואה, הפער החודשי עכשיו יהיה 3,100- (37,200- בשנה). כך יילך ויגדל כדור השלג, אלא אם ניקח את עצמינו בידיים ונעשה שינוי.

אז מה עושים?

אם הגעתם עד לפה ואתם רוצים לקרוא עוד, אז אתם כבר בדרך הנכונה. לפני הכל, צריך לקבל החלטה שאנחנו אכן רוצים לעשות שינוי; לדעת שאנחנו מעוניינים להגיע לאיזון ולעצור את כדור השלג הזה. עכשיו צריך להסתכל לנתונים בעיניים ולתכנן רק את החודש הקרוב. לא יותר מזה. רק חודש אחד. אם מדובר במשק בית שמובל על ידי זוג, מומלץ בחום לשבת יחד ולעסוק בעניין.

עכשיו בחנו את ההוצאות וההכנסות שלכם, כפי שמילאתם בטבלה, ואת השורה התחתונה כמובן. עכשיו נעבור בטופס לעמודה של התכנון, ולכתוב בה את התכנון לחודש הקרוב של כל סעיף:

💰 מתחילים בהכנסות – מעדכנים את ההכנסות הצפויות בחודש הקרוב – משכורות, קצבת ילדים, הכנסות אחרות אם יש וכו'.

💰 ממשיכים בהוצאות – עוברים על כל סעיף, מסתכלים בטבלה מה היה בחודשיים האחרונים, וחושבים מה הסכום שנוכל להסתדר איתו החודש, מתוך ידיעה שהמטרה היא להתייעל בהוצאות.

כך לדוגמה:
💰 הוצאות הסופרמרקט בחודשיים הקודמים היו בממוצע 3,500 שקל.
💰 מחליטים שהחודש נוכל להסתפק ב-3,100 שקל.
כך עוברים על כל הסעיפים. 

סיכום התכנון

סיימתם? בואו נסתכל בשורה של סיכום ההוצאות, ונראה לאיזה סכום הוצאות הגענו. אני מבטיחה לכם שתגלו שהצלחתם להתייעל באלפי שקלים.

בנקודה הזו, אנחנו רוצים לראות מה הפער בין ההכנסות להוצאות אחרי התכנון החדש. אם ההוצאות עדיין גבוהות מההכנסות, חיזרו שוב לטבלה ובחנו מה עוד ניתן לעשות – להקטין הוצאות או אולי להגדיל הכנסות.

נעצור כאן, כך שיישאר השבוע לתכנון. ניפגש בכתבה הבאה, בה נראה איך אנחנו מיישמים את התכנון בחיי היום יום בצורה נוחה ונעימה.

רונית טאוליב היא מאמנת ויועצת כלכלית, בעלת האפליקציה "החיים בפלוס" ומייסדת קבוצת הפייסבוק "החיים בפלוס עם רונית טאוליב"  

להצטרפות לקבוצה לחצו כאן:

תפריט נגישות