פורסם באתר ה"ארץ" ב-4.4.21
אז אחרי שלמדנו על מה אנחנו מוציאים את הכסף וכמה אנחנו מוציאים, ומשם התקדמנו לתכנון תקציב – המאמנת והיועצת הכלכלית רונית טאוליב מסבירה:
כך תחיו עם תקציב מוגדר ותהפכו את התכנון להרגל

התמכרות טובה
ועכשיו אנחנו מגיעים אל השאלה הגדולה: איך מיישמים את העניין בפועל? איך מצליחים לעמוד בתכנון לטווח הקצר ולחיות בפלוס לטווח הארוך?
ראשית חשוב להבין: מדובר בדרך חיים. לא פשוט לשנות הרגלים ולאמץ חדשים. אבל כשמצליחים בסופו של דבר להטמיע אותם, הם יכולים לשנות את חיינו. בדיוק כפי שאנחנו נכנסים למכונית וחוגרים חגורת בטיחות – כך יש עניין לשנות את הגישה בכל הקשור לתקציב שלנו, ולהגיע להישגים.
אם רוצים להצליח ולהפוך את ניהול הכסף לשגרה, צריך להתמיד ולעשות פעולות שבהתחלה אולי הן לא טבעיות, אבל בהמשך, כשמבינים את הערך הגדול שלהן, לא רוצים להפסיק. מתמכרים – התמכרות טובה שתשנה את חיינו לטובה.
אז מה עושים?

💰 מעקב אחר ההוצאות וההכנסות
מחפשים את הדרך הכי נוחה לתעד את ההוצאות וההכנסות שלנו במהלך החודש. זו יכולה להיות טבלת אקסל, קבוצת וואטסאפ עם בן הזוג או אפליקציה אינטואיטיבית וקלה לתפעול. המטרה בשלב הזה היא, שנדע בכל רגע נתון, איך אנחנו אל מול התכנון.
כך לדוגמה, אם התכנון החודשי לקניות בסופר הוא 2,800 שקל, אנחנו צריכים לוודא במהלך החודש אנחנו לא חורגים מהסכום שהקצבנו. לכן, לאחר כל קניה בסופר/מכולת, נעדכן את הוצאה ונראה מיד מה הסכום שנותר.
💰בקרה שבועית
פעם בשבוע (יש המעדיפים בתדירות גבוהה יותר), לעבור על סעיפי ההוצאות וההכנסות ולראות איך אנחנו מול התכנון עד היום. הסתכלו קדימה על המשך החודש, ותכננו אותו בהתאם ליתרה שנותרה בכל סעיף וסעיף.
הכנסו לפירוט חיובי כרטיסי האשראי ולחשבון הבנק ובדקו: האם יש חיובים בהוראות קבע, צ'קים שנפדו, או הכנסות שהופקדו לחשבון? אם כן, גם אותם יש לעדכן בסעיף המתאים של ההוצאות/הכנסות.
💰 גמישות
במידה שאתם צפויים לחרוג מהתכנון שקבעתם בסעיף מסוים (זה טבעי, זה קורה, וזה בסדר), בדקו אם ניתן להגדיל את התכנון, על חשבון סעיף אחר, שצפויה להשאר בו יתרה.
כך לדוגמה, אם בסעיף הוצאות רכב, צפויה חריגה של 400 שקל. במצב כזה, נעבור על הסעיפים ונראה אם אפשר לקחת 150 שקל מהסופר, 100 שקל מהביגוד ועוד 150 מהחשמל, כי החשבון שהגיע היה נמוך מהתכנון.

💰 למידה
עם הזמן, מיומנות התכנון תשתפר, ואתם תדעו לתכנן ולצפות טוב יותר. עם הזמן עדכון ההוצאות וההכנסות ביום-יום יהפוך להרגל חזק. גם אם חודש מסוים לא עבד לפי התכנון, אל תחמירו עם עצמכם או עם בן הזוג. נסו להבין למה זה קרה, ומשם להשתפר.
💰 סיכום ותכנון
בסוף החודש פנו לעצמכם חצי שעה שבה תשבו עם הנתונים. סכמו את החודש.
חישבו איפה היה מאתגר יותר ואיפה פחות. על סמך סיכום החודש הקודם ועל סמך הצפוי בחודש החדש, תכננו את החודש כך שתרגישו שהתכנון מתאים ליכולת שלכם ולרצונות, כפי שלמדנו בכתבה השנייה בסדרה. תעדפו את ההוצאות וחישבו: האם ניתן אולי להגדיל הכנסות?
והכי חשוב, זכרו שגם אם בהתחלה זה לא פשוט, ולא מדייקים בתכנון, זה בסדר.
אם נתמיד, מחודש לחודש נראה את השיפור גם בעמידה בתכנון וגם בחשבון הבנק.
רונית טאוליב היא מאמנת ויועצת כלכלית, בעלת האפליקציה "החיים בפלוס" ומייסדת קבוצת הפייסבוק "החיים בפלוס עם רונית טאוליב"
להצטרפות לקבוצה לחצו כאן: